Lumix S9 – lekkert og enkelt

Fargene er tilbake på kameraene, men det viktigste med S9 her hvor enkelt det er å gå fra opptak til publisering av videoer og bilder.
Panasonic Lumix S9 er et svært kompakt fullformatkamera med utskiftbare objektiver. Det bruker L-fatning, og kan dermed ta et stort antall objektiver, selv om du nok ønsker å holde deg til de små variantene for å passe på kameraet.

S9 er rettet mot vloggere, men kan ta fantastisk flotte bilder. Innmaten er mye den samme som i S5 II, men bildestabilisatoren er litt enklere (5 trinn opp til 6,5 sammen med visse objektiver) på grunn av størrelsesbegrensninger. Av samme grunn mangler også søkeren, det andre kontrollhjulet og joysticken man finner på S5 II. Det er også bare én minnekortplass og ingen hodetelefonutgang. Det siste anser vi som en mangel på et kamera som er laget for videobruk.

Endelig en enkel tilkopling til telefon
Den store fordelen til S9, bortsett fra at den fås i lekre farger, er hvor enkelt det er å filme, redigere og publisere. Panasonic har lansert en ny app de kaller LumixLab som gir deg en enorm kontroll over LUT-er. Du kan laste opp til kameraet, du kan legge på flere enn én LUT, du kan bruke dem på både bilder og video, de kan brukes også når du ikke filmer i LOG, du kan lagre et utseende på en video til en LUT som du så kan bruke senere for å gi ditt personlige preg på videoene osv.

I tillegg til dette kan du gjøre en del redigering i appen, slik at du ikke trenger å gå via en datamaskin. Panasonic hevder at du kan gå fra opptak til publisering på 30 sekunder. Det er kanskje litt optimistisk, men når du får en god arbeidsflyt med LUT-ene, kan dette bli svært effektivt. Du kan naturligvis gjøre det på gamlemåten, hvis du vil ha mer kontroll, men skal det gå fort, er det få andre som tilbyr tilsvarende muligheter.

Open gate
Standard opptaksmodus er 4K 30P Open gate, nedsamplet fra 6K. Open gate betyr at hele bildebrikken benyttes til opptaket. Det betyr at du lett kan endre fra et horisontalt bilde til et vertikalt i etterkant. Så hvis du skal publisere på både «horisontale» og «vertikale» plattformer, trenger du ikke gjøre to opptak. Bitraten er beskjedne 50Mbps for å lette overføring til telefon, og det brukes et MP4 Lite kodek. Du kan velge høyere kvalitet og andre kodek, men det vil gjøre fila vesentlig større, med tilhørende lengre overføringstider og tyngre redigeringsjobb. Skal videoen bare opp på en tjeneste som uansett komprimerer videoene hardt, er det lite å hente på å endre på dette.

Foto?
Joda, kameraet tar like gode bilder som S5II, men du har noen handicap, naturligvis. Manglende søker er kanskje det største. Dårligere grep, færre hjul og knotter til betjening og så videre. Men dette er ikke en lillebror til S9. Dette er et kamera beregnet på en helt annen målgruppe – en målgruppe som nok ikke bruker alle innstillingsmuligheter et kamera har. Trenger man det, vil fortsatt S5 II være et bedre valg. Hvis du ikke er vant til å bruke søker, og trenger et lite videokamera som også kan fotografere, er det ingenting å utsette på fotomulighetene til S9.

Prisen for kamerahuset er 20 990 kroner, og du kan få det i fire farger: Svart, blå, grønn og rød. Det kommer også i kit med 20-60mm f/3,5-5,6 for 24 990. Det får du i alle fire farger, mens kit med 28-200mm f/4-7.1 for 29 990 bare kommer i svart.

Levering starter tidlig i juli.

____________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu